Viața de bugetar sărac: li s-a pus limită la carburant, sporurile s-au tăiat și primesc telefoane ieftine la care pot vorbi de 35 de lei
Viața bugetarilor nu mai pare să se ghideze după slogatul enern „trai pe vătrai”, austeritatea suflându-le acum în ceafă angajaților de la stat.
Cele mai recente măsuri propuse de coaliția de guvernare de la București prevăd o limitare a cheltuielilor pe care le are statul cu administrația publică, poate cea mai extinsă și costisitoare, raportat la populație, din Uniunea Europeană.
Pe fondul deficitului bugetar căruia trebuie să-i găsim petecul pentru a acoperi gaura, s-au luat măsuri pentru a mai strânge măcar puțin cureaua bugetarilor.
Adio, trai de lux pentru angajații la stat
Au vor deveni istorie sporurile de lux, ce puteau ajunge să fie chiar mai consistente decât întregul salariu al unui angajat de la privat.
De asemenea, bugetarii vor fi nevoiți să se mulțumească cu telefoane de serviciu mai ieftine, de buget, dar și cu abonamente de telefonie cu valori restrânse, de doar câteva zeci de lei pe lună.
Nici carburantul nu mai curge cu nemiluita, apărând și aici limitări.
Află de aici detalii despre cei mai bogați angajați la stat din România
De la 1 noiembrie se schimbă macazul pentru bugetari
Mult a fost, puțin a mai rămas până când vom vedea aceste măsuri aplicându-se faptic.
Conform Avocatnet.ro, „majoritatea prevederilor noii legi se vor aplica începând cu 11 noiembrie 2023, dar cele referitoare la sporuri, indemnizaţii, compensaţii, prime şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare se vor aplica începând din 2024”.
„Salariații din învățământ, sănătate, asistență socială, cultură, diplomație, justiție, apărare, ordine publică, securitate națională ori funcționarii publici sau din administrație se vor confrunta cu o abordare diferită în ceea ce privește unele avantaje și facilități pe care le aveau până acum, în afara drepturilor salariale propriu-zise.
Una dintre măsuri restricționează posibilitatea instituțiilor bugetare de a achiziționa telefoane mobile și abonamente de telefonie aferente, fapt care nu era prevăzut până acum. Conform textului normei, ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi (30 octombrie 2023 – n. red.), achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu poate depăşi cuantumul de maximum 500 lei exclusiv TVA/aparat de telefonie mobil achiziţionat”, conform sursei citate.
Citește și Românii care vor primi, în sfârșit, salarii mai mari. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Se vor mai zbate românii să se angajeze la stat?
De câțiva ani de zile, sectorul privat devenise mai atractiv din perspectivă salarială, decât cel privat, pentru românii care erau în căutarea unui job. Mai mult, oamenii recunosc faptul că sunt atrași și de lipsa evaluărilor legate de performanță, aspect care la privat pune mare presiune pe salariații ce trebuie să dea randament, altfel își pierd slujbele.
Ei bine, situația se schimbă sub ochii noștri, din ambele perspective. Pe de-o parte, pe fondul necesității de a reduce cheltuielile publice, vedem că veniturile multor bugetari vor avea de suferit, iar pe de altă parte vorbim și despre posibilitatea foarte mare ca din 2024 bugetarii să aibă criterii de performanță în baza cărora să fie periodic evaluați. Astfel, doar cine-și face treaba ca la carte se va mai bucura de beneficii bănești de tipul sporurilor, ca angajat al sistemului public.